Home / Bylinky / Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

(lat. Allium ursinum)

Už niekoľko rokov má svoje miesto v záhrade. Pomalí sa rozrastá poza plot aj mimo políčko, ale nevadí. Svojou prítomnosťou na jar vždy poteší. Pôvodne som z neho robil aj pesto, ale to nik neje, takže zostávam na maslovom chlebe. Jeden rok navštívil aj zemiakové placky.

Čo sa týka pestovania, tak nie až tak náročný ako by sa čakalo. Najlepšie je mu v polotieni s normálnym prístupom k vode. Na jeseň zvykneme jeho miesto posýpať lístím aby mal trocha pocit, že je v lese.

Rozmnožovanie : stačí vám zopár rastliniek s cibuľkou. tieto nasadiť niekde do polotieňa a na rok ak vykuknú zo zeme máte istotu, že už ho máte pravidelne. On sa postupne začne rozťahovať všetkými smermi. Nemusíte sa báť, že by bol invazívny a budete všade tade. Vždy sa dá vyrýľovať a cibuľky vyhodiť.

Pestovanie : tam kde je nesaďte nič iné. Stačí ak tam bude tráva, ktorú budete priebežne kosiť. On tú trávu po čase minimalizuje. Na jeseň nahrabte naň lístie. Nezabudnite priebežne polievať. Najlepšie je mať ho pod stromami či okolo kríčkov o ktoré sa staráte a tým pádom sa staráte aj o cesnak.

Zber : Celá rastlina je jedlá. Listy, kvety aj cibuľka. No ak kvitne už jej dajte pokoj. Nebuďte capom, ale záhradníkom.

Recepty

Pesto z medvedieho cesnaku

Chce to riadnu hrsť medvedieho cesnaku nakrájaného na kúsky. To šupneme do mixéra s hŕstkou orechov a zalejete olivovým olejom. Oleja iba toľko aby sme mali hustotu redšej pasty. Ak dáme veľa bude z toho srajda a ak málo, tak hrudovitý cement. Pesto by sa malo dať natierať na opečený chlieb alebo rozpustiť na teplých cestovinách.

Teraz by som mal asi napísať ako to všetci doma ľúbime a robíme si to každý rok, ale prdlajs. Nik to nechcel a ja som to jedol sám (bolo mi ľúto to vyhodiť). Takže môžem potvrdiť, že pesto funguje a je jedlé. Ak máte radi tieto srandy a cestoviny, tak je to celkom dobrý tip na zmenu, aspoň počas jeho sezóny.

Ingrediencie : medvedí cesnak, orechy, olivový olej, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.

Klasika na chleba

… stačí iba nakrájať a posypať ním maslový chlebík. Podľa chuti môžeme aj posoliť. Toto je asi jediná vec ku ktorej sa každú jar s radosťou vraciam.

Soľ s medvedím cesnakom.

Medvedí cesnak pomixujeme na jemnú pastu. Pastu poriadne premiešame s hrubozrnnou morskou soľou. Výsledok vysušíme na slnku alebo v rúre. Ak je to vysušené tak to šupneme to fľaše. Po pravde ešte som to neskúšal, ale je to receptík čo ma oslovil a viem si predstaviť aj kde by som túto soľ použil, takže na rok už asi napíšem niečo z praxe aj k tomuto receptu.

Označené: