Home / Kuchyňa / Šaláty / prílohy

Šaláty / prílohy

V podstate zelenina v surovej forme je základom toho čo záhrada ponúka. Najčastejšie zo zeleniny do šalátu pestujeme rukolu, šalátové uhorky, červenú repu, hlávkový šalát, reďkovky červené a čierne, zeler a sem tam mrkvu či petržlen, ale koreňovke sa moc nedarí. A ešte  by som spomenul Topinambur (Slnečnica hľuznatá).

Recept na šalát asi nik nepotrebuje. Pre tých menej zdatných : zeleninu stačí opláchnuť, podľa potreby natrhať a hotovo. Zálievky a korenia nerobte. Maximálne si pridajte vňať zeleru, petržlenu, medovky, reďkovky. Nezabudnite pekne prežúvať.

Vedeli ste, že krava smer prežúvania nemení. Je buď striktne pravotočivá alebo striktne ľavotočivá.

V minulosti som si šaláty spestroval vajíčkami od kačiek a teraz keď nie sú tak častejšie si dám mäso. Vajíčka si samozrejme tiež nosím na záhradu, ale už slepačie od známych z chovov alebo z obchodu.

Pre tých čo práve hodili o zem, tak nezabúdajte, že moja záhrada nie je o potravinovej sebestačnosti, je to len projekt, kde čo to skúšam. Mne stačí vedieť, že potravinová sebestačnosť je možná a reálna. Možno raz bude nevyhnutnosťou, ale v dnešnej dobe v meste kde sú reštaurácie, kantíny či kiosky to fakt nemusím preháňať. Pravdou je, že ak jete napríklad chutnú rajčinu zo záhrady plnú chute a šťavy, tak vám taká veľkoobchodná vodová už príde odpudzujúca. Ja osobne jem 90% zeleniny zo záhrady a 10% z obchodu. Z toho vyplýva, že ju jem iba krátko v roku a mimo sezóny ju ani nevyhľadávam.

Označené: